Uskoro počinje ZagrebDox: Na programu je 116 dokumentarnih filmova u 12 kategorija - Monitor.hr
22.03.2023. (08:00)

Ljudske priče u globalnom kontekstu

Uskoro počinje ZagrebDox: Na programu je 116 dokumentarnih filmova u 12 kategorija

HAVC • Novosti

Izdvojiti neke od filmova koji će se prikazivati na 19. ZagrebDoxu težak je zadatak jer se većinom radi o vrlo uspješnim dokumentarističkim ostvarenjima, od kojih su mnoga i nagrađena, a obrađuju širok raspon aktualnih tema.

  • Sniman videokamerama i mobitelima “Istočna fronta”, film Vitalyja Manskog i Yevhena Titarenka, donosi nam iskustva volontera ekipe prve pomoći tijekom šest mjeseci na prvoj crti borbi u Ukrajini dok spašavaju životno ugrožene i evakuiraju ranjene.
  • “Rojek”, dokumentarac Zaynê Akyol, pokušava prikazati početak, uspon i pad Islamske Države kroz osobne priče nekih od njezinih najvažnijih članova koji su trenutačno zatočeni u logorima u Sirijskom Kurdistanu (Rožava) i dijele isti san o uspostavljanju kalifata.
  • Hibridni dokumentarni esej “Dezerteri” Damira Markovine priča nam o generaciji bosanskohercegovačkih srednjoškolaca iz Mostara pogođenih razornim ratom na pragu zrelosti. Film je to o nestaloj generaciji, egzilu, teškim izborima i odgovoru na najteže pitanje svakog rata: ostati ili otići?
  • Jedan od ekoloških filmova jest film “Opasno”, Karla Malakunasa. Radnja prati trojicu dojmljivih vođa mreže ekoloških ratnika i boraca koji, služeći se ponekad i ekstremnim sredstvima, riskiraju život kako bi zaustavili političare i biznismene u uništavanju “posljednje ekološke granice” Filipina. “Opasno” prikazuje kako se političari koriste ratom protiv droge da bi kontrolirali ekonomsku i političku moć.
  • Požar koji je u ljeto 2021. godine uslijed iznimnog toplinskog vala i suše poharao sjeveroistočni Sibir i opustošio nevjerojatnih 19 milijuna hektara zemlje tema je dokumentarca “Raj”, redatelja Alexandera Abaturova. U srcu tajge je selo Šologon. Seljani ne očekuju nikakvu pomoć od vlade jer se selo nalazi na rubu “kontrolirane zone”, područja gdje vlasti ne moraju suzbijati šumske požare ako bi trošak njihova gašenja bio veći od troška procijenjene štete. Prepušteni sami sebi, ljudi udružuju snage. Tportal

Slične vijesti