Male tajne velikih sportaša - Sportaši i kiselost organizma - Monitor.hr
29.08. (07:00)

Neutralizacija, detoksikacija, regeneracija...

Male tajne velikih sportaša – Sportaši i kiselost organizma

Svaki sportaš kao što mora brinuti o treningu i kondiciji, tako mora brinuti o prehrani i otkiseljavanju organizma, koja je neizostavni dio oporavka. Za vrijeme treninga i nakon treninga prisutna je veća količina mliječne kiseline u organizmu koju treba neutralizirati radi oporavka mišića i smanjenja upale u organizmu. PH – dijagnostika se primjenjuje u vrhunskom sportu intenzivno posljednjih desetak godina. Svaki organizam ima svoju tzv. acidobazičnu ravnotežu, a normalna pH vrijednost organizma kreće se od 7, 36 do 7,44. Sve ispod ili iznad toga prijelaz je u acidozno, odnosno, alkalozno stanje. Ta stanja često su trenutna i prolazna, no u slučaju kronične kiselosti ili bazičnosti valjalo bi nešto poduzeti kako ne bi došlo do neželjenih posljedica po zdravlje. Ključ je, naravno, u balansiranoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti, ovisno o mogućnostima i potrebama pojedinca. Biker.hr


Slične vijesti

17.10. (13:00)

Ima se, može se

Uvodi se novi sustav označavanja hrane, cilj smanjiti bacanje golemih količina namirnica

Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu (HAPIH) najavila je da će se u EU do kraja 2022. uvesti novi način označavanja hrane, a kako bi se spriječilo prekomjerno bacanje. S obzirom na to da se u Hrvatskoj godišnje baci 380 000 i 400 000 tona hrane zbog lošeg označavanje, moglo bi to pomoći da se ta količina smanji, a 50 % otpada na kućanstva. Telegram

05.09. (16:00)

I zato je dobro imati kemičara u kući

Kemičar u kući: etilen-oksid – sveprisutni otrov

Etilen-oksid je za ljude otrovan spoj koji je nedavno nađen u nekim proizvodima zbog čega su povučeni s polica u trgovinama. Zbog tročlanog prstena svoje molekule etilen-oksid reagira sa svime ili, možda je bolje reći, nema toga s čime ne reagira: s vodom daje etilenglikol, sastojak antifriza i sirovinu za proizvodnju polietilenglikola itd. Stoga nas ne treba čuditi da se tim plinom – jer vrelište mu je 10 oC – dezinficira, prije svega medicinski pribor. To je dobro, no nije dobro kada se njime dezinficira hrana, da bi se uništile bakterije, plijesni i ličinke kukaca koje u njoj žive. Ipak ga u nekim proizvodima može biti 1-10 mg/kg. I što sad? Pitanje je koliko često i koliko takvu hranu jedemo i koliko nam taj hranom uneseni etilen-oksid povećava vjerojatnost oboljenja od raka. Sve u svemu, dobro je da postoje propisi, dobro je da se hrana kontrolira, ali u svemu treba imati mjeru, pa tako i u strahu od otrova u onome što jedemo. Nenad Raos za Bug.

24.08. (22:30)

Kukci koji život znače

Svijet bez kukaca oprašivača bio bi svijet bez čokolade, a dinje i lubenice gotovo bi nestale

Stranice Our world in data redovno nas izvještavaju o stanju planeta pa su tako objavili i što bi se dogodilo da nestane kukaca oprašivača. Studije stare desetak godina tvrde da bi proizvodnja poljoprivrednih kultura pala za oko 5 posto u zemljama s višim dohotkom i 8 posto u zemljama s niskim do srednjim prihodima, a morali bismo se pomiriti s 90 % manje kivija, dinja, lubenica, bundeve, brazilskih oraha i kakaovca te avokada. Svijet bez čokolade i namirnica na koje smo navikli pokušava se u EU spriječiti novom strategijom o bioraznolikosti do 2030. kojom se planira proširenje postojeće mreže zakonski zaštićenih područja te postavljanje pravno obvezujućih ciljeva EU za obnovu prirode i degradiranih ekosustava. Jutarnji list

15.08. (14:00)

Prehrana je bitna, ali ne i ključna

Uspješni sportaši tvrde da je biljna prehrana uvelike zaslužna za njihov uspjeh

Prošlo je nekoliko godina otkad je objavljen dokumentarac The Game Changers koji je vrlo brzo postao jedan od najgledanijih dokumentaraca na Netflixu. U njemu možete vidjeti neke od najjačih i najuspješnijih sportaša na svijetu kojima nije potrebno meso ili mliječni proizvodi za uspjeh. Sportaši sada zamjenjuju mliječne i životinjske proteine za biljne izvore proteina, poput slanutka i leće. Pregled iz 2019. godine objavljen u časopisu Nutrients otkrio je da bi sportaši koji slijede biljnu prehranu mogli vidjeti poboljšanja u zdravlju srca, performansama i oporavku. Veganska prehrana proučavana je kako bi pomogla preokrenuti plak, poboljšala visoki kolesterol u krvi i smanjila visoki krvni tlak, prekomjernu težinu i rizik od dijabetesa. Među sportašima  i poznatim osobama koji su na takvoj prehrani su sestre Williams, Novak Đoković, Lewis Hamilton, Mike Tyson, Arnold Schwarzenegger, Carl Lewis i drugi. Green

22.04. (11:45)

Prečesta konzumacija crvenog mesa povezana s reduciranjem funkcije srca i povećanjem rizika za aterosklerozu

03.09.2020. (12:49)

Osobe koje najveći dio unosa kalorija ostavljaju za večernje sate imaju prosječno nezdraviju prehranu i veći ukupni kalorijski unos; najmanji ukupni dnevni kalorijski unos i najzdraviju prehranu imaju osobe koje u večernjim satima unose najmanje kalorija

29.08.2019. (11:00)

Zdrava prehrana, redovita tjelovježba i izbjegavanje pušenja smanjuju rizik za razvoj demencije

27.05.2019. (14:00)

Na svijetu se ne proizvodi dovoljno voća i povrća da bismo se svi zdravo hranili (žitarica, šećera i masnoća ima za sve)