Uzgajivači kave traže odgodu europske uredbe o krčenju šuma - Monitor.hr
22.09. (18:00)

Dokumentacija? Možda u idućem krugu

Uzgajivači kave traže odgodu europske uredbe o krčenju šuma

Proizvođači kave, predvođeni Međunarodnom organizacijom za kavu (ICO), apeliraju na Europsku uniju da odgodi primjenu uredbe o zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda povezanih s krčenjem šuma. Uredba, koja stupa na snagu krajem godine, zahtijeva da kompanije dokažu kako njihovi dobavni lanci ne potiču deforestaciju. No, uzgajivači kave tvrde da ne mogu ispuniti potrebne uvjete u zadanom roku. IT sustavi za prijavu također nisu spremni, a latinoameričke zemlje planiraju zajednički tražiti odgodu uredbe. Poslovni


Slične vijesti

Utorak (12:01)

Prvog dana listopada obilježavamo Međunarodni dan kave

27.09. (14:00)

Kava koja vas tjera na avanturu, od slona do bačve viskija

Od crijeva do šalice: Najčudnije kave na svijetu

  • Finca El Injerto – Kava iz Gvatemale s aromama čokolade, karamele i cvjetnih nota uzgajana na visokim nadmorskim visinama
  • Kopi Luwak – Najskuplja kava na svijetu, proizvedena od zrna probavljenih od indonezijskog cibeta
  • Black Ivory – Rijetka tajlandska kava, čija zrna probavljaju slonovi, prepoznatljiva po zemljanim i voćnim notama
  • Burundi Gekenke – Ručno ubrana Red Bourbon sorta s cvjetnim aromama i voćnim okusom, dostupna i u Hrvatskoj
  • Cascara – Čaj od kave napravljen od suhe kožice zrna kave, s okusom sličnim suhom voću, idealan za ljubitelje blažih napitaka
  • Zelena kava – Blaga, biljna kava koja zadržava visok udio korisne klorogenske kiseline zbog izostanka prženja
  • Sahra kava – Arapska kava začinjena kardamomom, klinčićima i cimetom, kuhana u džezvi i poslužena bez mlijeka
  • Barrel-aged kava – Kava koja dozrijeva u bačvama prethodno korištenim za alkohol, što joj daje bogat okus drva, vanilije i suhog voća
23.09. (21:00)

Iza svake revolucije stoji neka kavana

Kava je kriva za sve (2013): Priča o povijesti zagrebačkih kavana ujedno je i priča o društvenom životu grada

Sinoć je na HTV 3 prikazan zanimljiv dokumentarac o povijesti zagrebačkih kavana, kao mjestima koje su zbog mnogima omiljenog napitka postale društveni centri. Prva kavana u Zagrebu otvorena je još 1748. godine. U drugoj polovini 19. stoljeća kafanski život postaje vrlo popularan, što pogoduje otvaranju kavana i u ostalim hrvatskim gradovima. U njima se sastaje društvena elita i tamo vodi burne filozofske rasprave o raznim temama, a posebno o kulturi i politici. Kavane s razlogom počinju nazivati “platonskim akademijama”. Ovamo su stizali vodeći europski listovi, a gostima je na raspolaganju bio i besplatni telefon.

Glavne zagrebačke kavane bile su smještene na Harmici – središnjem gradskom trgu. Gradski vodič iz 1892. godine opisuje ih sljedećim rečima: “Na južnoj strani trga poredane su velike kafane, ispred kojih su namešteni stolovi pod platnenim šatorima na prostoru ukrašenom cvećem i zelenilom, gde mogu gosti boraviti u letnje doba. Ugodno je boraviti na tom mestu, jer tu kola mnogobrojno stanovništvo, naročito u jutru za vreme dnevnog sajma, na koji dolazi seljaštvo iz okolice u svojim slikovitim nošnjama.”

06.08. (22:00)

Da nas truju sa kafetin?

Način pripreme kave uvelike utječe na to koliko je popularni topli napitak štetan ili koristan za organizam

Prema mišljenju stručnjaka, turska kava i espresso su najopasnije za ljudski organizam. Takve kave sadrže veće količine kemikalija cafestol i kahvel koje negativno utječu na kardiovaskularni sustav, a također povećavaju razinu nezdravog (LDL) kolesterola i triglicerida u krvi. Na drugom mjestu su kava s mlijekom i cappuccino. Ovako pripremljena kava sadrži više kalorija jer sadrži mlijeko, pa se sustavna konzumacija kave s mlijekom može negativno odraziti na figuru, prenosi Index. Filter kava se pokazala kao najkorisnija. Ovako pripremljena kava sadrži najmanje štetnih materija. N1

 

27.03. (00:00)

Eliksir života puta dva

Talog od kave odlično apsorbira otrovni herbicid

Osim što je odličan sastojak u kompostu, talog od kave na čudesan način apsorbira bentazon, herbicid koji se često koristi u poljoprivredi. Idealno rješenje za šest milijuna tona taloga kave, koliko ga se proizvede na godišnjoj razini. Kada se aktivira kloridom cinka, njegov ugljični sadržaj postaje 70 posto učinkovitiji u uklanjanju herbicida. Ako bi se ova metoda mogla primijeniti na industrijskoj razini, imala bi dvostruki ekološki učinak: preusmjeravanje taloga kave s odlagališta i sprječavanje štetnog djelovanja herbicida na životinje i okoliš. Green

02.02. (15:00)

Kava s micelijem

Mushroom cups: kava s gljivama splitskog proizvođača hit u Hrvatskoj

Pionir kave s gljivama u Hrvatskoj je Mushroom Cups, splitski brend koji je 2017. osnovao Stipe Režić nakon što je počeo istraživati gljive i njihova ljekovita svojstva. Danas Mushroom cups proizvodi 4 varijacije kave s gljivama i jednu varijaciju kakaa s gljivama. Proizvode se od divljih ili organski uzgojenih gljiva, pri čemu se ističu ekstrakti lavlje grive, čage i kordicepsa – gljiva s poznatom poviješću stimulativnih i ljekovitih svojstava. Iako se ova vrsta kave može biti bilo kada, savjet glasi da ju se ipak ne pije 6 sati prije spavanja. Green

24.01. (18:00)

Eliksir života s nešto kalcija

Gastroenterolog razbio mitove o kavi s mlijekom: Mlijeko vam nakon 12 mjeseci života ne treba

Preporučena količina kave koju biste trebali popiti tijekom dana su prema savjetima stručnjaka dvije velike šalice ili četiri male. Mlijeko nema nekog posebnog utjecaja na zdravlje, jedino što može biti štetno za one intolerantne na laktozu. Filozofija mlijeka je da se radi o jeftinom izvoru kalcija. Jeftino je i posvuda, jedi meso i mast i bit ćeš zdrav. Ne treba ti mlijeko, kaže Dr. Vojislav Perišić, inače poznati srpski gastroenterolog. Net

16.01. (11:00)

Ne odmah čim otvorimo oči

Kada je najbolje vrijeme za prvu šalicu kave?

Službena preporuka je da odrasli dnevno unose najviše 400 miligrama kofeina, što odgovara otprilike četiri šalice kave, a idealna, optimalna količina koja će pružiti zdrav poticaj, iznosi 100 do 150 miligrama, što odgovara jednoj do jedne i pol šalice kave. Učinci kofeina postupno rastu, dosežući vrhunac između 15 minuta i dva sata nakon konzumiranja. Stručnjaci preporučuju da se prva šalica kave odgodi od 9:30 do 11:00 kako biste ostvarili najveće energetske koristi i izbjegli živčanost. Studije pokazuju da su razine kortizola – glavnog hormona stresa – najviše kad se probudimo, a da konzumiranje kave prerano dodatno povećava ove razine, ostavljajući nas podložnima nepotrebnim živcima. Kako bi se spriječile negativne posljedice, važno je izbjegavati konzumaciju kofeina šest sati prije spavanja, jer može poremetiti duboki san. (Klik)

11.01. (00:00)

Jer su druge droge zabranjene

Proizvod koji dolazi s upozorenjem: Ovo je najjača kava na svijetu

Tvrtka Biohazard Coffee sa sjedištem u New Yorku tvrdi da je napravila najjaču kavu na svijetu. Točnije, napravili su kavu koja ima 928 mg kofeina po šalici od 350 ml, što je dvostruko više od preporučene doze kofeina za odraslu osobu, ali i puno više od većine energetskih pića na svjetskom tržištu. Preporuka je medicinskih stručnjaka da odrasle osobe smiju popiti do 400 mg kofeina dnevno, što ovisi o tome kakvu kavu pijete – može biti sve od dvije do deset šalica kave. Na pakiranju kave Biohazard stoji upozorenje da ima četiri puta više kofeina nego što poslužuju baristi u njujorškim kafićima. Temeljena je vrsti kave po imenu Robusta, koju inače prati veći udio kofeina, a karakterizira je trpki zemljani okus. Dodaju da konzumacija ove kave može rezultirati pretjeranom produktivnošću, neprospavanim noćima i povremenim osjećajem nepobjedivosti. Pun kufer