Rimac je dobio 180 milijuna eura javnog novca da ga troši na gotove proizvode drugih kompanija - Monitor.hr
15.02. (10:00)

Autić na daljinski

Rimac je dobio 180 milijuna eura javnog novca da ga troši na gotove proizvode drugih kompanija

U vladinom planu doslovno piše da Rimac ne razvija tehnologiju kojom će se vozilo kretati bez vozača nego samo razvija automobil koji će implementirati tehnologiju koju će netko drugi izmisliti. Nije bilo javnog natječaja, a Rimčeva tvrtka bila je jedina privatna koja je ušla u nacionalni plan. Predstavnicima vlade iz Rimčeve tvrtke su rekli kako mogu stvoriti funkcionalno autonomno vozilo i cjelokupnu infrastrukturu za njegovo korištenje u svega par godina. Obećali su autonomno vozilo pete razine (a ovo kupljeno je četvrte). Još su i predstavili prototip vozila, ali na daljinski. Index O tome koliko su realni ciljevi pričaju i na Forumu. Zanimljiva je rasprava i na Redditu, gdje korisnici pričaju iz prve ruke kako je raditi kod Rimca.


Slične vijesti

25.11.2023. (07:00)

Mate, Mate, crni Mate...

Na robotaksijima se dvije godine nije radilo ništa, nema ni prototipa

Nakon što su im početkom 2021. godine iz Ministarstva prometa ministra Olega Butkovića, kao jedinoj privatnoj firmi, “pokucali” na vrata, Rimčeva tvrtka izradila je troškovnik i prezentirala prototip. No, to uopće nije bio prototip jer nije sam vozio, već je prezentacijskim vozilom na električni pogon upravljano daljinski. Kao što je poznato, do danas javnost nije vidjela nikakvo prezentacijsko vozilo, a ni verifikacijski prototip. Prezentacijsko vozilo još uvijek ima oznaku tajne, a verifikacijsko vozilo i dalje je u izradi te trenutno, kako kažu iz Project 3 Mobility, funkcionira jedino u laboratorijskim uvjetima. Ove godine trebala je biti dovršena proizvodnja verifikacijskih prototipova, njihovo testiranje, testiranje sustava autonomne vožnje, testiranje specijalizirane infrastrukture, izrada kalupa za serijsku proizvodnju… Kao što je poznato, nisu počeli nikakvi radovi ni na izgradnji infrastrukture, odnosno Centra mobilnosti koji je zamišljen kao terminal na kojem će se autonomna vozila puniti, odakle će kretati i kamo će se vraćati. Index, popularna tema i na Forumu.

03.11.2023. (08:00)

Sad se pravdaj kako znaš i umiješ

Priča o Todoriću je postala ozbiljna. Od Hrvatske bi mogao dobiti 7 milijardi eura

Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu prihvatio je tužbu Ivice Todorića protiv Republike Hrvatske, a ako Hrvatska izgubi taj spor, novac bi se uplaćivao direktno iz proračuna. Na tom istom sudu Hrvatska je nedavno izgubila spor protiv mađarskog MOL-a. Todorić tužbu nije podnio kao fizička osoba, već su to učinile njegove nizozemske tvrtke Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V., preko kojih je držao Agrokor. Tužba počiva na tezi da su ove dvije strane tvrtke bile prisiljene prenijeti kontrolu nad Agrokorom na državu te im je time nezakonito oduzeto ulaganje. Na to ih je prisilila hrvatska država svojim odlukama u vrijeme kada je vlada HDZ-ovog šefa Andreja Plenkovića rješavala krizu u Agrokoru. Za sada nije poznato koliko bi točno mogao trajati ovaj postupak, no sigurno će trajati nekoliko godina. U svakom slučaju, odluka arbitražnog suda bit će obvezujuća i konačna kako za tužitelja Todorića, tako i za tuženika Hrvatsku, a gubitnička strana nema pravo žalbe na presudu. Index

14.09.2023. (19:00)

Ma to je sića, onako usputni izvor prihoda, nek' se nađe

Grlić-Radman prvo kaže da je “slučajno zaboravio” upisati milijune, da bi se kasnije raspitivao kako uopće ispuniti imovinsku karticu

Grlić Radman, bio on toliko glup da ne zna ispuniti imovinsku karticu ili toliko prepreden da skriva 2.11 milijuna eura od javnosti, ne bi mogao biti član vlade ni u jednoj uređenoj zemlji Europske unije. Osim u Plenkovićevoj Hrvatskoj. Učinkovito sredstvo u borbi protiv korupcije je i obveza podnošenja imovinske kartice. Prijavljuju se podaci o osnovnom imovinskom stanju, te financijama i imovini supruge i maloljetne djece. Imovina koju su obveznici dužni prijaviti obuhvaća podatke o primicima, o pokretninama veće vrijednosti, o poslovnim udjelima i dionicama u trgovačkim društvima, o novčanoj štednji i kriptovalutama, o dugovima, preuzetim jamstvima i ostalim obvezama te o dospjelim potraživanjima prema trećim osobama. Nikada do sada nismo imali dužnosnika koji je zaboravio prijaviti da je u tri godine zaradio 2.11 milijuna eura, odnosno iznos koji Hrvat s aktualnom prosječnom plaćom, koja trenutno iznosi 1560 eura, može zaraditi s malo više od 110 godina radnog staža. Ilko Ćimić za Index.

07.09.2022. (19:00)

Veliki dnevni razgovori

Damir Vanđelić i Ilko Ćimić o pljački u INI

U Index Studiju gostovali su bivši šef Nadzornog odbora Ine Damir Vanđelić te Indexov istraživački novinar Ilko Ćimić. Vanđelić je govorio o golemoj pljački u Ini te o tome tko je sve odgovoran za to što je pljačka više od milijarde kuna prošla nezamijećeno, sve dok banka nije alarmirala financijski Uskok. Vanđelić je u emisiji kazao kako je zatvaranje Rafinerije Sisak bilo protuzakonito te da nikome nije bilo jasno kako je odjednom izgubljen interes Hrvatske za to. Smatra kako je nemoguće da nitko nije znao što radi Škugor. Otkrio je i kako je razgovarao s Plenkovićem o kandidaturi za zagrebačkog gradonačelnika. Na kraju je rekao i kako vjeruje da je vlada lagala o otkupu Ine. Video traje sat i 32 minute. Index

19.04.2021. (19:00)

DORH-u s ljubavlju

Ilko Ćimić i Uhljebarij istražili smo imovinu 40 šefova državnih tvrtki. Skrivaju plaće, nagrade i kuće

Index Istrage pokrenule su Uhljebarij, registar sisača javnog novca. Novinari Index Istraga mjesecima su istraživali imovinu i financije vodećih ljudi državnih tvrtki. Rezultate u nastavcima objavljujemo u Uhljebariju. Evo što još pišu u uvodu: Riječ Uhljebarij označava hrvatski sustav u kojem se novac poreznih obveznika u javnom i državnom sektoru troši na mahom nesposobne, nerijetko i korumpirane ljude, čvrsto povezane s vladajućim strankama. To ne znači da su svi zaposleni u javnom i državnom sektoru uhljebi, baš kao što to nisu ni svi direktori i članovi uprava državnih kompanija koje smo istraživali posljednjih mjeseci… U Uhljebariju Index Istraga razotkrivamo netransparentnost u trošenju javnog novca, nepotizam i namještene natječaje. Otkrivamo previsoka primanja, sumnjivu imovinu i političku umreženost sisača javnog novca. Kopat ćemo i razotkrivati jednog po jednog… – piše ne-dao-bog-da-te-uhvati Ilko Ćimić za Index sa predanošću i strasti.

03.05.2020. (21:00)

Ilko Ćimić: Koliko nas zapravo koštaju beskorisne županije i župani?


Ozbiljno istraživanje napravio je Indexov Ilko Ćimić: Upravo smo zato u ovogodišnjim županijskim proračunima odlučili istražiti koliko nas županije koštaju kada se izbace ustanove u zdravstvu, srednje i osnovne škole, domovi za stare i nemoćne i ostali tzv. proračunski korisnici. Naše je istraživanje pokazalo veliku i neujednačenu potrošnju pojedinih ureda župana i županijskih skupština. Tu su, naravno, i visoke plaće župana te općenito plaće za službenike u županijama. Ćimić je analizirao sve hrvatske županije.

02.02.2020. (20:30)

Profesija: Lovac na glave

Ilko Ćimić u NU2: SDP ima jednako afera kao i HDZ

Predstavljanje knjige Martine Dalić o Aferi Hotmail i Agrokoru bio je vrhunac bezobrazluka vlade Andreja Plenkovića, a SDP je imao jednako afera kao i HDZ i bile su jednako teške, rekao je Indexov Ilko Ćimić u emisiji Nedjeljom u dva. “Ima političara koji pošteno rade svoj posao, ali oni još nisu bili na vlasti”, kaže. Cijela emisija na HRT-u.

20.01.2020. (17:00)

Nešto ste krivo shvatili, ne bi oni to

Ilko Ćimić: RBA banka natječajem tražila agenciju koja će vršiti pritisak na Ustavni sud

Po hrvatskim i međunarodnim zakonima zabranjen je bilo kakav pritisak na pravosuđe, odnosno sutkinje i suce. Odvjetnica Nicole Kwiatkowski, suautorica kolektivne tužbe protiv osam banaka u slučaju švicarac, kaže kako je riječ o nedopustivoj praksi koja bi mogla imati posljedice na krajnju presudu. Goran Aleksić, saborski zastupnik SNAGA-e i aktivist Udruge Franak, tvrdi kako je riječ o ilegalnom napadu na neovisno sudstvo te dokaz da se hrvatske banke očigledno nikoga ne boje… istražuje Ilko Ćimić za Index.

Prve reakcije: Guverner HNB-a – “Neugodno sam iznenađen, poduzet ćemo mjere”, Sudac Vrhovnog suda – Nedopustiv pritisak na suce. Kamo to vodi?

29.11.2019. (08:30)

Dokle ćemo samo čitati i slijegati ramenima?

Ilko Ćimić ima sve detalje: Tri tvrtke vladaju Adventom, sve su povezane s Bandićem

Članak 24. Odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina kaže: Gradonačelnik može neposredno dodijeliti lokaciju – mjesto na javnoj površini… Sve tvrtke dobile su dozvolu tjedan dana nakon što su već službeno predstavljene kao organizatori Adventa na press-konferenciji Milana Bandića, Turističke zajednica Grada Zagreba i Ministarstva turizma… Ilko Ćimić, Index

05.11.2019. (09:37)

Pri čemu je Vlada "no news"

Hrvoje Zovko: Vladina borba protiv fake newsa je bizarna jer ta ista vlast proizvodi taj isti fake news

Aktualna vlada jedna je od najnetransparentijih vlada koja nimalo ne poštuje medije, medijske slobode i novinarska pitanja – rekao je Ilko Čimić na medijskoj konferenciji South East Europa Media Forum, nakon govora ministrice Obuljen Koržinek. “Ono što očekujemo od Vlade jest da nam ne podmeću, da nas ne uhićuju, da nas ne tuže i ekonomski uništavaju”, rekao je novinar Indexa Ilko Čimić. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) i novinar i urednik HRT-a Hrvoje Zovko rekao kako “mi živimo u nevjerojatnoj zemlji u kojoj možete biti osuđeni i ako objavite istinitu informaciju”. Jutarnji