Musk odstupio s vrha Tesle, plaća 20 milijuna dolara kazne za tvitove - Monitor.hr
30.09.2018. (11:30)

Najskuplji tvit

Musk odstupio s vrha Tesle, plaća 20 milijuna dolara kazne za tvitove

Elon Musk, suosnivač i direktor tvrtke Tesla dao je ostavku s mjesta predsjednika uprave kompanije, nakon što je optužen za “lažne informacije” koje je na Twitteru širio o kompaniji. Na silazak ga je prisilio američki financijski regulator Securities and Exchange Commission. Musk će nastaviti svoj posao kao direktor kompanije, no ne može biti predsjednik uprave iduće tri godine. Također mora platiti 20 milijuna dolara nagodbe, a tvrtka Tesla platit će još 20 milijuna dolara. Muska će zamijeniti dva direktora.Slične vijesti

06.10. (15:30)

Povratna do Marsa

Hoće li Elon Musk uspjeti?

Elon Musk je najavio da bi već u narednim mjesecima mogao početi s testiranjem prototipa svoje rakete Starship kojom planira voditi ljude do Mjeseca i Marsa, ali i na superbrza putovanja s kontinenta na kontinent. Ako mu sve što je najavio pođe za rukom, bit će to svakako jedan od najvećih pothvata u povijesti čovječanstva.

17.08. (12:30)

Samo dvije kockice za potpalu

Elon Musk bi bombardirao Mars, da ga malo ugrije

Teoretski, bombardiranje Marsa termonuklearnim bombama na njegovim polovima izazvalo bi isparavanje vode zarobljene u ledu. U atmosferu bi se tako ispustio i ugljični dioksid, čime bi se na Marsu stvorio efekt staklenika. Znanstvenici, međutim, kažu da ovo zasad nije moguće zato što na Marsu nema dovoljno zarobljenog ugljičnog dioksida da se njegovim oslobađanjem proizvede željeni učinak i zato što se čestice iz Marsove atmosfere stalno gube u dubokom svemiru pa bi ispareni CO2 polako ali sigurno iscurio iz atmosfere. Muskov cilj je napraviti ljudsku koloniju na Marsu, zato je prekjučer i objavio tvit “Nuke Mars”.

 

29.07. (17:00)

Čovjek koji je već spojen na Muskov moždani interfejs: Da i nisam doživio nesreću poželio bih da mi ugrade implant

Pred desetak dana Elon Musk je objavio da radi na sučelju koje spaja mozak direktno s računalom, vrlo složena i ludo uzbudljiva stvar čija video prezentacija traje sat i 45 minuta. Prvi pokusi su rađeni na životinjama, ali ima ljudskih dobrovoljaca. Jedan od njih je i Nathan Copeland koji je doživio prometnu nesreću i ostao paraliziran od vrata naniže. MIT Technology Review donosi razgovor s njim, a tamo se može pronaći linkove na opširnije o toj temi.

19.07. (20:30)

Mjesečev godišnji

Elon Musk: Možemo sletjeti na Mjesec za dvije godine, misija s ljudima za četiri

A kad već putujemo daleko, kaže SpaceX-ov šef u intervjuu Timeu, onda bi letjelica trebala biti dovoljno velika da nosi teret od kojeg bi se moglo napraviti stalno nastanjenu znanstvenu bazu na Mjesecu (kao što takva postoji na Antarktici). Objašnjava on da je njegova filozofska baza za ova razmišljanja “Svemir je odgovor, koja su pitanja?” (po uzoru na Douglasa Adamsa), a cilj je – postati multiplanetarna vrsta i osigurati održivu klimu na Zemlji.

 

26.02. (12:00)

Elon Musk se ponovno usosio s tvitom: Objavio da će Tesla ove godine proizvesti oko 500 tisuća automobila, financijski regulator smatra da je time prekršio nagodbu iz prošle godine

13.02. (09:00)

Čovjek koji je pao sa Zemlje

Elon Musk: Preseljenje na Mars bi jednog dana moglo koštati 100.000 dolara

Elon Musk, osnivač SpaceX-a i Tesle, napisao je na Twitteru koliko će koštati preseljenje na Mars na kojem radi. “Zavisno od broja zainteresiranih, uvjeren sam da će cijena preseljenja na Mars biti jeftinija od 500 tisuća dolara, a možda će čak biti jeftinije od 100 tisuća. Većina ljudi u naprednijim gospodarstvima će moći prodati svoje domove i preseliti se na Mars, ako to žele”. Musk je poznat po neodgovornim tvitovima, jedan iz prošle godine ga je koštao mjesta direktora Tesle i 20 milijuna dolara kazne.